Autoverhuur: wat gebeurt er als je de wet overtreedt?

Wanneer je een auto huurt, is er altijd het risico van een verkeersovertreding. In deze situatie vragen veel mensen zich af of de bestuurder of het verhuurbedrijf verantwoordelijk zal worden gehouden. Het is zeer belangrijk deze situatie op te helderen om u voor te bereiden op het huren van een auto.

Procedures in geval van een overtreding met een huurauto

Wanneer een overtreding wordt begaan met een huurauto, krijgt het verhuurbedrijf de bekeuring. In feite staat het registratiedocument op naam van de eigenaar van de auto. De wet beschermt echter de eigenaars van auto's en de verantwoordelijkheid voor de overtreding ligt bij het autoverhuurbedrijf. In dat geval is het verhuurbedrijf verplicht de bestuurder die de auto heeft gehuurd aan te geven bij de autoriteiten. In feite wordt alle verantwoordelijkheid overgedragen aan de bestuurder op het moment dat hij of zij het huurcontract ondertekent. Het enige wat de eigenaar hoeft te doen is de gegevens van de chauffeur in het contract te controleren en hem aan te geven bij de autoriteiten.

Wat moet je doen als je in het buitenland de wet overtreedt?

Als u een auto huurt, hebt u die misschien nodig om naar het buitenland te reizen. De regels veranderen niet als u een overtreding begaat in een huurauto. De bestuurder van de gehuurde auto is altijd verantwoordelijk. Bovendien kan de bestuurder zijn of haar creditcard gebruiken om de boete te betalen. Voor een strafbaar feit in een lidstaat van de Europese Unie zijn de procedures dezelfde als in Frankrijk. Voor een land buiten de Europese Unie is echter een bilaterale overeenkomst met dat land noodzakelijk om de informatie snel te kunnen doorgeven. Er moet echter een uitzondering worden gemaakt voor Italië, dat andere verkeersregels kent. Voordat u naar Italië reist, moet u de nodige informatie opvragen.

Hoe kan ik een boete voor een verkeersovertreding aanvechten?

Als je een overtreding begaat, is het betalen van de boete een verplichting. Als u weigert te betalen, riskeert u andere, strengere sancties, waaronder vervolging. Er zijn echter enkele situaties waarin u de boete kunt aanvechten. Het is mogelijk dat u niet de bestuurder was toen de overtreding werd begaan. Kijk in dat geval in het contract om te zien of de naam van de bestuurder vermeld staat. De verantwoordelijkheid zal in deze situatie aan hem/haar worden toegeschreven. Het is ook mogelijk de boete aan te vechten als de overtreding is begaan in een geval van overmacht. Voor deze situatie kunt u een procedure starten om de boete te annuleren.

Plan du site