Hoe ver kun je rijden met een huurauto?

Het huren van een auto is voordelig omdat het u helpt in bepaalde dringende situaties. Je hoeft niet veel geld te betalen om een nieuwe auto te kopen. Dit vruchtgebruik kan echter soms een groot nadeel verhullen, namelijk de beperking van het aantal kilometers. Hoe ver kunt u reizen met uw huurauto?

Een beperkte of onbeperkte rijafstand?

Het gebruik van een huurauto wordt geregeld in een contract dat door beide partijen, de huurder en de eigenaar, wordt ondertekend. Dit document bepaalt of u recht hebt op beperkte of onbeperkte kilometers. In de huur met beperkte kilometerstand hebt u alleen recht op het aantal kilometers dat in de overeenkomst is vastgelegd. Deze optie is ideaal voor korte trips, zoals het huren van een auto voor een bruiloft. Afhankelijk van het bedrijf dat eigenaar is van de auto, kunt u het voertuig 30 km tot 400 km per dag gebruiken. Grote auto's, zoals bestelwagens, kunnen gewoonlijk slechts voor een beperkt aantal kilometers worden gebruikt. De onbeperkte oplossing is ook mogelijk, afhankelijk van de provider. Met een vast tarief bent u vrij om overal in uw land te reizen zonder u zorgen te maken over de kilometerteller. Deze aanbieding is bedoeld voor langeafstandsreizen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van autoverhuur bij particulieren voor uw gezinsvakantie.

Wat gebeurt er als u de vooraf ingestelde kilometerstand overschrijdt?

Het is verboden om de maximale afstand van uw huurauto te overschrijden. Als u dit voorschrift overtreedt, wordt u per extra kilometer een tarief aangerekend dat van meet af aan wordt vastgesteld. Over het algemeen bedraagt deze boete tussen 0,05 en 0,20 euro per kilometer. Dus als uw contract 40.000 km voor één jaar voorschrijft, en u hebt 41.000 km gereden, dan betaalt u tussen 50 en 200 euro. Daarbovenop moet u de normale huurprijs betalen. Het is daarom belangrijk om de maximaal toegestane kilometerstand zorgvuldig te controleren.

Een interessante oplossing: de kilometerstand aanpassen

Autoverhuurbedrijven kunnen ermee instemmen de maximale rijafstand aan te passen. In dat geval kunt u in onderhandeling treden en samen de huurprijs bekijken. Deze optie is ideaal als u ziet dat u de maximumlimiet waarschijnlijk zult overschrijden. Op die manier kunt u boetes voor overschrijding van de limiet vermijden. U moet de kredietnemer echter om meer informatie hierover vragen. Hij kan inderdaad de verlenging van de kilometerstand weigeren.

Plan du site