Hoeveel jaar rijervaring heb je nodig om een auto te huren?

Het huren van een voertuig is een interessante optie voor tijdelijke behoeften. Het voertuig is onmiddellijk operationeel met de juiste documentatie. Deze oplossing vereist echter dat aan bepaalde wettelijk vereiste voorwaarden wordt voldaan. Bovendien heeft de eigenaar van het voertuig de vrijheid aanvullende regels toe te voegen. Deze eisen hebben voornamelijk betrekking op rijervaring. Vanaf welk jaar na het behalen van het rijbewijs is het leasen van voertuigen toegestaan?

Concentratie op de zaak van voertuigen zonder rijbewijs

Autoverhuurbedrijven bieden vaak aan auto's of voertuigen te lenen zonder rijbewijs. In dit geval komt iedereen met een Brevet de Sécurité Routière (BSR) in aanmerking. Er is echter een leeftijdsbeperking. De huurder moet ten minste 18 jaar oud zijn. Een voertuig zonder rijbewijs is gedefinieerd in de verkeersveiligheidscode. Het is een licht verplaatsingsvoertuig met een maximumsnelheid van 45 km/u of minder. De motorinhoud is maximaal 50 cm3. In lege toestand heeft het voertuig een massa van ten hoogste 350 kg en een laadvermogen van ten hoogste 200 kg. Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet, kan voertuigen huren zoals de Chatenet CH46 of de Estrima Biro.

Wat zijn de vereisten voor het huren van kleine en middelgrote voertuigen met vergunning?

Als de cilinderinhoud van een gemotoriseerd voertuig meer dan 50 cc bedraagt, is een rijbewijs vereist om het te besturen. Voor elektrische modellen bedraagt de vermogensdrempel 1.000 W. Voor dit soort voertuigen moet de bestuurder ten minste 21 jaar oud zijn om ze te kunnen huren. Bovendien moet de bestuurder sinds één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Zo kan deze bestuurder genieten van een verhuur van kleine stadswagens en tweewielers. Zij kunnen dan voldoen aan hun persoonlijke of professionele behoeften. Deze auto's, met niet meer dan 5 zitplaatsen, zijn ook ideaal voor uitstapjes met vrienden.

Hoe zit het met grote auto's?

Grote auto's vereisen meer rijervaring en rijpheid. Voor het huren van een camper voor een gezinsvakantie is in Frankrijk bijvoorbeeld een minimumleeftijd van 23 jaar vereist. Bovendien moet de bestuurder in het bezit zijn van een rijbewijs B dat ten minste 2 jaar oud is. MPV's, minibussen en auto's met meer dan 9 zitplaatsen hebben een bestuurder nodig die ten minste 25 jaar oud is. Hij moet ook ten minste vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs zonder schorsing. Dezelfde voorschriften gelden voor de verhuur van bedrijfsvoertuigen zoals bestelwagens en vrachtwagens.

Plan du site