Welk rijbewijs is nodig om een bedrijfsvoertuig te besturen?

Gepubliceerd op : 23 juli 20223 min leestijd

Wilt u investeren in een bedrijfsvoertuig, maar weet u niet veel over dit soort auto’s? U vraagt zich misschien af: “Wat voor rijbewijs heb ik nodig om een van deze voertuigen te besturen? Hier zijn enkele dingen die u moet weten over deze voertuigen.

Welk rijbewijs heb ik nodig als ik een lichte bedrijfswagen wil besturen?

Het rijbewijs dat u nodig hebt om een licht bedrijfsvoertuig te besturen, varieert naargelang van het totale toelaatbare totaalgewicht (GVW) dat de auto wettelijk mag vervoeren. Voor een licht bedrijfsvoertuig dat slechts maximaal 3,5 ton mag vervoeren, is het vereiste rijbewijs een rijbewijs B. Er zij op gewezen dat de types lichte bedrijfsvoertuigen grote auto’s zijn die geen achterbank hebben. De lengte is ongeveer 12 meter en de breedte ongeveer 2,60 meter. Als u echter een aanhangwagen wilt trekken, moet u ervoor zorgen dat het GVW niet meer dan 750 kg bedraagt, want boven deze grens mag u uw rijbewijs B niet meer gebruiken. Bovendien kunt u profiteren als u een autoverhuurservice aanbiedt aan particulieren in Bergen.

Zware bedrijfsvoertuigen: welk rijbewijs is nodig?

Allereerst is het van essentieel belang te weten dat er twee soorten zware bedrijfsvoertuigen zijn. De voor elk type voertuig vereiste vergunning is dus niet dezelfde. Om te beginnen zijn er zware bedrijfsvoertuigen die een GVWR van 3,5 tot 7,5 ton kunnen dragen. Voor dit soort bedrijfsvoertuigen is een rijbewijs C1 vereist. Merk op dat deze modellen slechts plaats bieden aan maximaal negen personen. Net als lichte bedrijfsvoertuigen kunnen ook deze types worden gekoppeld aan een aanhangwagen met een maximumgewicht van 750 kg. Het tweede type zware bedrijfsvoertuigen is het type dat een GVWR van meer dan 7,5 ton kan dragen. Het rijbewijs dat nodig is om dit model te besturen is rijbewijs C. Bovendien moet u ten minste 21 jaar oud zijn om een dergelijk rijbewijs te hebben, tenzij u een beroepsopleiding hebt gevolgd.

Welk rijbewijs heb ik nodig om een bedrijfsvoertuig voor personenvervoer te besturen?

Voor een bedrijfsvoertuig voor personenvervoer is het vereiste rijbewijs D. In de auto moet plaats zijn voor ten minste acht personen. Bovendien mag, als u een aanhangwagen wilt toevoegen, het GVW daarvan niet meer dan 750 kilogram bedragen. Het is goed om te weten dat je om een rijbewijs D te hebben, eerst een rijbewijs B moet hebben en minstens 24 jaar oud moet zijn. Bovendien, als uw voertuig niet langer is dan 8 meter en slechts plaats biedt aan 16 personen, mag u het voertuig al besturen met het rijbewijs D1. Als uw auto echter meer dan 16 zitplaatsen heeft, mag u er alleen in rijden als u een DE-rijbewijs hebt.

Plan du site